Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zimna zupa śledziowa z ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilo
śledzie matjas 400 gram
cebula biała 150 gram
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
olej rzepakowy
szczypiorek
śmietana gęsta 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: zimna zupa śledziowa z ziemniakami

Śledzie lekko wymoczyć w wodzie albo mleku. Osączyć i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i przeszklić na oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, zalać ciepłą wodą, posolić i ugotować. Odcedzić ale nie wylewać wody.
Do zimnego wywaru wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki odgrzać na zeszklonej cebuli i rozłożyć do talerzy. Zalać zimną zupą i posypać szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak