Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 20 dag
masło 10 dag
jajko 1 sztuka
jabłka antonówki 1 kg

DODATKOWO

budyń waniliowy 1 sztuka
margaryna 1/4 kostki
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

CIASTO:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło- dokładnie posiekać nożem.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobine większej niż średnica foremki.
Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać.
Wstawic do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stop. C.
Ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem.
Piec przez 15 minut, po 15 minutach zdjąć folię z grochem i piec jeszcze 10 minut.
MASA:
Ugotować budyń według przepisu na opakow,aniu po ostudzeniu utrzeć z margaryną.
Na ostudzony spód wyłożyć otrzymaną masę.
Jabłka pokroić w paski i ułożyć na budyniu i posypać cynamonem.
Wszystko piec jeszcze około 30 minut w temp. 180 stop. C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak