Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło- dokładnie posiekać nożem.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobine większej niż średnica foremki.
Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać.
Wstawic do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stop. C.
Ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem.
Piec przez 15 minut, po 15 minutach zdjąć folię z grochem i piec jeszcze 10 minut.
MASA:
Ugotować budyń według przepisu na opakow,aniu po ostudzeniu utrzeć z margaryną.
Na ostudzony spód wyłożyć otrzymaną masę.
Jabłka pokroić w paski i ułożyć na budyniu i posypać cynamonem.
Wszystko piec jeszcze około 30 minut w temp. 180 stop. C.