Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą cappuccino

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 5
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyzek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

biskzopt ciemny

jajko
mąka 2 łyzki
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

masa

śmietana 30% 0,4 l
kawa cappuccino 3 łyzeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki

reszta

biszkopty okrągłe
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą cappuccino

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach. Po wystudzeniu przeciąć na pół. Drugiego biszkopta pieczemy tak samo, z tym, że dodajemy kakao i nie przecinamy na pół.
Kawę zalać wrzącą wodą. Gdy się rozpuści wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietanę ubić na puch, cały czas miksując dodać cukier puder i żelatynę.
Biszkopty przełożyć masą, na wierzchu posmarować bardzo cieniutko, aby tylko biszkopciki się trzymały. Można polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak