Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 33 g
olej rzepakowy 50 ml
mleko 3,2% 160-170 ml
żółtko jajek 1
cukier szczypta
Czosnek staropolski Prymat 1 płaska łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
oregano 3/4 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 płaska łyżeczka
sól
śmietana 18 proc 1 pełna łyżeczka

farsz

warzywa mrożone 450 g ( na patelnię z bazyliż i tymiankiem)
kiełbasa gotowana 250 g
mąka kukurydziana 1 łyżka (opcjonalnie)
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Kroki postępowania

1
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i przecinamy na pół. Warzywa (marchew, cukinia, fasola szparagowa,papryka) smażymy na 1 łyżce oleju, doprawiamy dołączoną przyprawą bazyliowo-tymiankową, potem warzywa zgarniamy na bok i przesmażamy kiełbasę. Całość doprawiamy, lubczykiem, solą i pieprzem. Studzimy. Możemy posypać 1 łyżką mąki kukurydzianej, ja nie zawsze to robię.
Krok 1 - Zapiekanka warzywna z kiełbasą foto
2
Przesiewamy mąkę, robimy dołeczek, kruszymy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru i zalewamy 50 ml letniego mleka.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto.Białko zostawiamy do smarowania. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę 32 X 20 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką kukurydzianą.
Potem około 2/3 ciasta dość cienko wałkujemy.
.
Krok 2 - Zapiekanka warzywna z kiełbasą foto
3
.
Ciastem wykładamy spód i boki (4 cm) blaszki. Na ciasto nakładamy wystudzony farsz.
Krok 3 - Zapiekanka warzywna z kiełbasą foto
4
Resztę ciasta cienko wałkujemy w prostokąt o długości min. 32 cm, wycinamy 4 paski 32 X 2,5 cm, skręcamy po dwa paski razem i lekko rozciągając dekorujemy dwa dłuższe boki. Ciasto łączymy za pomocą roztrzepanego białka. Potem wycinamy 4 krótsze paski i dekorujemy pozostałe dwa boki.
Krok 4 - Zapiekanka warzywna z kiełbasą foto
5
Resztki ciasta wykorzystujemy na dekorację środkowej części ciasta.
Z resztą dekoracje to sprawa gustu i potrzeb.
Ciasto możemy posmarować białkiem.
Całość pieczemy w 170 C ok.50-60 minut.
Krok 5 - Zapiekanka warzywna z kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.11.2016 08:33
bardzo ładnie wygląda
MonikaW 23.11.2016 06:57
super wygląda :)
IKrakowianka 22.11.2016 21:05
wygląda perfekcyjnie
Renataj 22.11.2016 20:56
Prezentuje się bardzo świątecznie i smacznie:)
benka 22.11.2016 20:42
Piękna dekoracja i smaczna zapiekanka.
agnieszka214 22.11.2016 18:14
Bardzo ładnie wygląda
Stenka 22.11.2016 16:33
fajnie wygląda
Bernadeta1 22.11.2016 16:16
super się prezentuje i na pewno smaczna
Mniam 22.11.2016 15:26
Cudne robisz wypieki :)
mirosława4 22.11.2016 13:47
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak