Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa seczuańska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
kapusta pekińska 1/2 kg
grzyby mun 2 garście
sos sojowy 3 łyżki
ocet winny 1 łyżka
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kostka rosołowa 1 szt
olej kokosowy 1 łyżka
makaron ryżowy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa seczuańska

Kroki postępowania

1
Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, a następnie zagotować w tej samej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Krok 1 - Zupa seczuańska foto
2
Mięso pokroić na ok. 5 cm paski
Krok 2 - Zupa seczuańska foto
3
Kapustę pekińską poszatkować, grzyby mun pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Zupa seczuańska foto
4
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso, dodać sos sojowy i ocet winny, kolendrę i paprykę. Wymieszać.
Krok 4 - Zupa seczuańska foto
5
Dodać pokrojone grzyby mun i poszatkowaną kapustę, wlać ok. 1 litra wody. Zagotować. Gotować razem 10 minut. Jeśli potrzeba jeszcze doprawić do smaku.
Krok 5 - Zupa seczuańska foto
6
Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Krok 6 - Zupa seczuańska foto
7
Do bulionówki nakładać porcję makaronu i zalać gorącą zupą.
Krok 7 - Zupa seczuańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak