Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szkl
drożdże 1 łyżeczka
cukier 1` łyżeczka
oliwa 2 łyżki
woda ciepła 3/4 szkl
sól do smaku

Dodatki

sos pomidorowy 1,5 słoiczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
szynka 15 dag
cebula cukrowa 1 szt
oliwki czarne 0,5 słoiczka
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i wlewamy olej. Stopniowo, mieszając dolewamy ciepłą wodę, do uzyskania dość zwartego ciasta, które podczas wyrabiania będzie odstawało od ręki.

Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Krok 1 - Pizza z szynką, cebulą i oliwkami  foto
2
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojoną szynkę, cebulkę i oliwki.

Posypujemy startym serem i ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Pizza z szynką, cebulą i oliwkami  foto
3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni i do gorącego wkładamy pizzę.

Pieczemy ok 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Krok 3 - Pizza z szynką, cebulą i oliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 26.11.2016 21:29
Najlepsza domowa;))
KORAL 26.11.2016 18:19
Bardzo fajna :)
Motorek 26.11.2016 18:09
pyszna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak