Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy sernik z pianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka maślane 200 g
masło 50 g

Masa sernikowa

ser biały 1 kg
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 1 szkl
mleko 1 szkl
sok pomarańczowy 1 szkl
olej 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 5 łyżek

Piana

białko 6 szt
cukier puder 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik z pianką

Ciasteczka rozkruszamy i blendujemy razem z masłem. Wygniatamy nimi spód blaszki. Zmielony ser miksujemy stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy mleko, olej i sok pomarańczowy.

Dodajemy obtoczone w mące rodzynki i wylewamy na spód. Podpiekamy ok 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ubijamy białka z cukrem i sztywne wykładamy na gorące ciasto.

Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Studzimy przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 27.11.2016 11:54
pyszne ciacho :-)
MAR3STA 26.11.2016 22:16
pyszny sernik
halina17 26.11.2016 20:13
Bardzo lubię sernik.
dodi 26.11.2016 18:56
apetycznie wygląda
Motorek 26.11.2016 18:09
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak