Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
kakao 40 g
jajko 4 szt
cukier 150 g

Blaty bezowe

białko 3 szt
cukier 150 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Krem kawowo-makowy

żółtko jajek 3 szt
mleko 1 szkl
cukier 110 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
masło 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
MAK MIELONY 70 g

Dodatkowo

likier amaretto 125 ml
woda przegotowana 125 ml
konfitura z czarnej porzeczki 1/2 słoiczka
dowolne ciastka czekoladowe 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą

Kroki postępowania

1
Beza:
do miski wbijamy białka. Ubijamy, aż będą sztywne, następnie cały czas ubijając dodajemy cukier po łyżce. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i sok - delikatnie mieszamy.
na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi po 20 cm.
Wykładamy na nie pianę, wygładzamy.
Bezę wkadamy do piekarnika nagrzanego do 150 st ( z termoobiegiem), po czym od razu zmniejszamy do 120 st.
Pieczemy przez ok. 1 godz- do wysuszenia bezy.
Wyłączamy i otwieramy piekarnik i tak pozwalamy bezie wystygnąć.
Krok 1 - Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą foto
2
Biszkopt.
Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka.
Do żółtek dodajemy połowę cukru i ucieramy na jasną, puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżka po łyżce dodajemy resztę cukru. Następnie dodajemy żółtka- mieszamy, a na końcu dodajemy przesiane mąki i kakao.- Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę- 23 cm wyłożoną papierem i pieczemy w 170 st przez 30 min.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekrawamy na 3 blaty.
Krok 2 - Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą foto
3
Krem:
żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać mąkę- utrzeć.
W garnku zagotowujemy mleko z kawą- gdy będzie gorące wlać połowę do masy jajecznej, wymieszać i dolać do mleka. Zagotować ciągle mieszając i gotować przez 1 min do zgestnienia.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić.
masło utrzeć na jasną masę i ucierając dodać budyń w 3 turach.
Na koniec dodać mak- wymieszać.
Pozdielić na 4 części, zostawić 4 łyżki do posmarowania wierzchu.
Krok 3 - Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą foto
4
Amaretto wymieszać z wodą. Składamy tort:
blat czekoladowy, naponczować amaretto- posmarować 1/2 konfiury- posmarować kremem (1 część)- bez- krem (2 część0- biszkopt- poncz-konfitura- krem (3 część)- beza- krem (4 część)- biszkopt- poncz.
Posmarować wierzch kremem- posypać okruszkami z pokruszonych ciastek.
Smacznego!!!
Krok 4 - Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.12.2016 20:55
pyszny torcik
Ela15 16.12.2016 18:10
pyszny torcik
Ewelina1991 14.12.2016 09:26
świetny tort
Agnieszka-87-25 14.12.2016 09:14
smaczny torcik
Jadwiga/Jaga85 14.12.2016 08:41
pyszne połączenie smaków
Edita 14.12.2016 08:37
ale fajny torcik
MonikaW 14.12.2016 08:26
wspaniały tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak