Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-kawowo-makowy z bezą
Kroki postępowania
do miski wbijamy białka. Ubijamy, aż będą sztywne, następnie cały czas ubijając dodajemy cukier po łyżce. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i sok - delikatnie mieszamy.
na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi po 20 cm.
Wykładamy na nie pianę, wygładzamy.
Bezę wkadamy do piekarnika nagrzanego do 150 st ( z termoobiegiem), po czym od razu zmniejszamy do 120 st.
Pieczemy przez ok. 1 godz- do wysuszenia bezy.
Wyłączamy i otwieramy piekarnik i tak pozwalamy bezie wystygnąć.
Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka.
Do żółtek dodajemy połowę cukru i ucieramy na jasną, puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżka po łyżce dodajemy resztę cukru. Następnie dodajemy żółtka- mieszamy, a na końcu dodajemy przesiane mąki i kakao.- Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę- 23 cm wyłożoną papierem i pieczemy w 170 st przez 30 min.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekrawamy na 3 blaty.
żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać mąkę- utrzeć.
W garnku zagotowujemy mleko z kawą- gdy będzie gorące wlać połowę do masy jajecznej, wymieszać i dolać do mleka. Zagotować ciągle mieszając i gotować przez 1 min do zgestnienia.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić.
masło utrzeć na jasną masę i ucierając dodać budyń w 3 turach.
Na koniec dodać mak- wymieszać.
Pozdielić na 4 części, zostawić 4 łyżki do posmarowania wierzchu.
blat czekoladowy, naponczować amaretto- posmarować 1/2 konfiury- posmarować kremem (1 część)- bez- krem (2 część0- biszkopt- poncz-konfitura- krem (3 część)- beza- krem (4 część)- biszkopt- poncz.
Posmarować wierzch kremem- posypać okruszkami z pokruszonych ciastek.
Smacznego!!!