Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la rafaello z kaszy jaglanej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka (u mnie 2%)
masło 1 łyżka
miód 2 pełne łyżki
wiórki kokosowe 3/4 szklanki + do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: A la rafaello z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną sypiemy na drobne sitko i przepłukujemy zimną wodą. Następnie wsypujemy do garnka z grubszym dnem.

Do kaszy jaglanej dolewamy szklankę mleka i całość gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (uważamy, aby kasza się nie przypaliła, można od czasu do czasu przemieszać całość).

Do ciepłej kaszy dodajemy łyżkę masła, szybko całość mieszamy. Następnie wsypujemy 3/4 szklanki wiórków kokosowych, znów całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.

Z masy np. za pomocą rąk formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych wysypanych w miseczce. Warto przed każdym formowaniem kulki przemyć ręce zimną wodą.

Kuleczki a la rafaello z kaszy jaglanej układamy na talerzu, a następnie całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.01.2017 23:19
coś pysznego dla mnie :-)
MagdalenaIC 14.12.2016 21:39
Dziękuję :)
Mniam 14.12.2016 11:43
Lubię takie desery z kaszą jaglaną :)
KORAL 14.12.2016 11:11
Fajne, ale pojemniczek od razu zabieram :)
mysza75 14.12.2016 09:58
jakie pyszne kuleczki
2milutka 14.12.2016 09:38
ale fajnie wygląda :)
Ewelina1991 14.12.2016 09:28
świetny przepis
Madzai 14.12.2016 09:02
Bardzo pomysłowe :)
Jadwiga/Jaga85 14.12.2016 08:41
pyszny deserek
Babeczka35 14.12.2016 06:42
Pyszna propozycja.
MagdalenaIC 14.12.2016 00:51
Dziękuję :)
gusia1000 14.12.2016 00:03
Smaczna propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak