Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI

ser biały 300 gram
kakao 1,5 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 3/4-1 szklanki
sól szczypta

DODATKOWO

masło 5 dag
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
cukier drobny 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy ser, kakao, sól, jajko oraz mąkę. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Kluski leniwe kakaowo-kokosowe foto
2
Gotowe wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Delikatnie zagniatamy ciasto formując go w kulę.
Krok 2 - Kluski leniwe kakaowo-kokosowe foto
3
Tak przygotowane serowe ciasto dzielimy na 5-6 mniejszych części. Z każdej części toczymy wałek o średnicy około 1,5- 2 cm. Za pomocą widelca delikatnie ugniatamy ciasto na całej długości wałka. Jednocześnie powstaje nam ładny wzorek.
Krok 3 - Kluski leniwe kakaowo-kokosowe foto
4
Tak ugnieciony wałek tniemy pod skosem na zgrabne kawałki.
Kluski gotujemy ok 2 minuty w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Krok 4 - Kluski leniwe kakaowo-kokosowe foto
5
Miedzy czasie masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier (ilość według uznania). Całość podgrzewamy do zrumienienia kokosu.
Tak przygotowaną „kokosową omastą” polewamy poporcjowane kluski. Podajemy.
Krok 5 - Kluski leniwe kakaowo-kokosowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.12.2016 20:38
Pod mój smak.
ilka01 14.12.2016 19:14
pychota :)
Stenka 14.12.2016 17:52
ciekawa propozycja
RenataZ-et 14.12.2016 15:22
fajny pomysł
Aleksandra/Olcia 14.12.2016 15:03
nigdy takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak