Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z kaszy gryczanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kasza gryczana 3/4 szklanki
mleko 3 szklanki
daktyle 70 dag
banan 1 sztuka
czekolada gorzka 60 gram

DODATKOWO

banan do dekoracji
czekolada gorzka do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z kaszy gryczanej

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy.
Krok 1 - Budyń z kaszy gryczanej foto
2
Do gotującego wsypujemy kaszę gryczaną. Całość gotujemy do momentu jak kasza stanie się miękka.
Krok 2 - Budyń z kaszy gryczanej foto
3
Pod koniec gotowania dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę.
Krok 3 - Budyń z kaszy gryczanej foto
4
Gdy ta się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Krok 4 - Budyń z kaszy gryczanej foto
5
Po lekkim przestudzeniu do kaszy dodajemy pokrojonego banana i całość miksujemy do uzyskanie jak najbardziej gładkiego kremu, budyniu. W razie potrzeby można dodać w trakcie miksowania mleko. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser.
Gotowy deser porcjujemy na przygotowane talerzyki czy pucharki. Przed podaniem dekorujemy owocami, czekoladą i melisą.
Krok 5 - Budyń z kaszy gryczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 18.12.2016 15:01
fajny przepis
Ola1984 15.12.2016 10:01
Fajne połączenie smaków :) Uwielbiam desery z daktylami :)
gusia1000 14.12.2016 20:35
Pomysłowo, smacznie.
adelajda 14.12.2016 17:31
na pewno dobry
cukiereczek 14.12.2016 17:31
brzmi bardzo pysznie
Wiktoria29 14.12.2016 15:31
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 14.12.2016 15:03
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak