Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb jarzynowy z prażoną cebulką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
drożdże suche 7 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
por (biała część) 2 łyżki drono posiekanego
marchew 2 łyżki drono startej
pietruszka 1 łyżka drono startej
seler korzeniowy 1 łużka drono startego
Cebulka smażona Prymat 4 łyżki
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 5 łyżek
mleko 1 szklanka

Porada

Chleb smakuje wyśmienicie sam lub upieczony w tosterze podany z plastrem żółtego sera. Chlebek dzięki smarowaniu wodą zachowuje długo chrupiącą skórkę , świeżość i puszystość.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb jarzynowy z prażoną cebulką

Do miski wsypujemy mąkę , drożdże , cukier oraz sól , dodajemy tarte warzywa i prażoną cebulkę -mieszamy.
Wbijamy jajko , wlewamy mleko oraz olej , wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto , odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto , pozostawiamy na kolejne 15 min.

Chleb smarujemy po wierzchu wodą , pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po wyjęciu ponownie smarujemy wodą dzięki czemu skórka będzie długo chrupiąca.
Chleb studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 16.12.2016 12:30
Fajny pomysł na chlebek
Ola1984 16.12.2016 08:57
Bardzo fajny pomysł na domowy, pyszny chlebek :)
Mniam 15.12.2016 14:25
Ciekawy i pomysłowy chleb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak