Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
puree z dyni 0,3 szkl
woda ciepła 1 szkl
masło 1 łyżka

Farsz

pieczarki 0,5 kg
grzyby suszone 8-10 dag
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Dodatkowo

olej 1 łyżka

Porada

Uszka z suszonymi grzybami z dodatkiem pieczarek są wyśmienite. Mus z dyni dodany do ciasta nadaje pięknego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Do ciepłej wody dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, mus z dyni, połączyć z ciepłą wodą.
Krok 1 - Uszka z grzybami foto
2
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Krok 2 - Uszka z grzybami foto
3
Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zamoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać. ( wywar z grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy). Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać pieczarki i posiekane suszone grzyby, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.
Krok 3 - Uszka z grzybami foto
4
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję grzybów
Krok 4 - Uszka z grzybami foto
5
Krążki ciasta złożyć na pół, dokładnie zlepić dociskając widelcem.
Krok 5 - Uszka z grzybami foto
6
Na palcu zawinąć powstałe rożki i razem zlepić.
Krok 6 - Uszka z grzybami foto
7
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wlać łyżkę oleju, stopniowo wrzucać uszka, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 7 - Uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 08.01.2017 10:14
Takie znane, a podane w odpowiedniej oprawie staje się nadzwyczajnym daniem.
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:30
bardzo lubię
ben-ka 15.12.2016 21:13
Jak ładnie podany barszczyk !
agnieszka214 15.12.2016 19:13
uwielbiam uszka ale w Wigilie smakuja najlepiej
Aleksandra/Olcia 15.12.2016 16:36
uwielbiam,już się nie mogę doczekać kolacji Wigilijnej
Janina 15.12.2016 16:00
Pięknie podane;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak