Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z cukinią

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
cukinia 1 młoda
olej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżeczki
ser żółty 50 gram
natka pietruszki 1 mały pęczek
rozmaryn świeży 3 gałązki
wino czerwone 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z cukinią

Kroki postępowania

1
Mięso przepłukujemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, tak by powstał zgrabny płat, który dodatkowo delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany płat nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 1 - Pieczeń z cukinią  foto
2
Cukinię myjemy i osuszamy. Gotową dzielimy na plastry. Najlepiej wykonać je obieraczką do warzyw. Cukiniowe plastry wykładamy na mięso.
Krok 2 - Pieczeń z cukinią  foto
3
Posypujemy je startym na tarce serem żółtym oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Pieczeń z cukinią  foto
4
Całość zawijamy jak roladę, formując zgrabną pieczeń. Aby w trakcie pieczenia zachowała ona swój kształt przewiązujemy ją dodatkowo dratwą.
Na wierzchu pieczeni układamy rozmaryn.
Krok 4 - Pieczeń z cukinią  foto
5
Pieczeń umieszczamy w rękawie do pieczenia. Podlewamy ją winem i szczelnie zamykamy.
Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę na 180°C. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
Po wyjęciu jej z piekarnika, a przed podaniem powinna „odpocząć” około 10-15minut.
Gotowe.
Krok 5 - Pieczeń z cukinią  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 19:53
Dobra taka.
Ifa 18.12.2016 08:52
Ja też uwielbiam nadziewane mięsa :-)
Mniam 17.12.2016 20:53
Lubię takie mięsa, a ta rolada na pewno by mi smakowała :)
halina17 17.12.2016 19:49
Bardzo smaczna
benka 17.12.2016 18:33
Świetny pomysł
iziona 17.12.2016 18:12
Bardzo fajny pomysł
Babeczka35 17.12.2016 17:56
Bardzo smacznie.
Beatris 17.12.2016 16:51
Pysznie przygotowane mięsko :)
w mojej kuchni 17.12.2016 11:16
pyszne jedzonko podano
Wacław 17.12.2016 10:06
ciekawa propozycja
Agnieszka-87-25 17.12.2016 09:01
apetyczna jest
jagoda5913 17.12.2016 01:11
super pomysł
KORAL 17.12.2016 00:34
Fajne mięsko :)
MagdalenaIC 17.12.2016 00:18
Ciekawy pomysł :)
Łukasz15 16.12.2016 23:18
Super się zapowiada
Iwusia 16.12.2016 23:15
ależ one muszą być pyszne
Renataj 16.12.2016 22:24
Apetyczny pomysł:)
Wiesława1 16.12.2016 21:11
Super propozycja
bertpvd 16.12.2016 20:11
świetny przepis na mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak