Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukinia 1 młoda
groszek zielony 3/4 szklanki
filet z kurczaka 0,5 sztuki
śmietana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mozzarella 1 kulka
ser kozi 50 gram
mięta liście kilka listków
natka pietruszki 1 łyżka, posiekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
cukier szczypta
olej
jajko do smarowania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

Kroki postępowania

1
Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.
Krok 1 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
2
Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną. Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
3
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines. Całość posypujemy natką pietruszki.
Krok 3 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
4
Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet. Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.
Krok 4 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
5
Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Krok 5 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 11:02
Dobra tarta.
Ada-Gaba 21.12.2016 17:44
bardzo pyszna na pewno
Ania321 21.12.2016 17:22
kolorowa i pyszna :)
jagoda5913 21.12.2016 15:16
pomysłowe danie
Agnieszka-87-25 21.12.2016 15:01
apetycznie wyglada
Aleksandra/Olcia 21.12.2016 11:04
ale apetyczna
pestka 21.12.2016 09:11
pyszny obiad
norweska20 20.12.2016 23:21
bardzo apetyczna tarta
bertpvd 20.12.2016 23:09
przepiękna tarta
halina17 20.12.2016 21:01
Bardzo smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak