Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe babeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki ciemnego
jajko 2 M
mleko 2% 250 ml
olej 1/2 szklanki
dżem z jagód 10-12 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe babeczki

Kroki postępowania

1
Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao, całość mieszamy łyżką.
Krok 1 - Piernikowe babeczki foto
2
Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy.
Krok 2 - Piernikowe babeczki foto
3
Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy.
Krok 3 - Piernikowe babeczki foto
4
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno).
Krok 4 - Piernikowe babeczki foto
5
Następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 5 - Piernikowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.01.2017 23:08
bardzo smaczne babeczki :-)
MagdalenaIC 24.12.2016 00:36
Dziękuję :)
Renata9 22.12.2016 19:37
Fajne babeczki
Bernadeta1 22.12.2016 14:40
smaczne babeczki
mirosława4 22.12.2016 12:31
apetyczne :)
mysza75 22.12.2016 10:39
jakie fajne babki
Diana Rusiłowicz 22.12.2016 01:09
Pychotka :)
Franciszek 22.12.2016 00:44
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak