Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekana zupa cebulowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 16 szt
masło 45 dag
mąka pszenna 15 dag
włoszczyzna 1 op
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
chleb 2 kromki
ser ementaler starty 100 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekana zupa cebulowa

Przygotuj wcześniej bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy. Będziemy potrzebować 1,5 l bulionu warzywnego.
Przygotuj małe, dość głębokie naczynia żaroodporne i toster.
Rozgrzej piekarnik, wybierając opcję grill.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.

Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy 1,5 l bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kromki chleba opiekamy w tosterze. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.

Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.

Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.

Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak