Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą karmelowo - cukrową
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.
KROK 2. Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
KROK 3. Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
KROK 4. Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.
Życzę smacznego! :)