Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z polewą karmelowo - cukrową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

marchewka 500 g (starta)
mąka pszenna 300 g
cukier 250 g
olej rzepakowy 3/4 szklanki
jajko 4 szt.
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

POLEWA

czekolada karmelowa 1 tabliczka
mleko 3 łyżki
kolorowa posypka

Porada

Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą karmelowo - cukrową

Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.

KROK 2. Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

KROK 3. Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).

KROK 4. Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.12.2016 14:51
bardzo apetyczne
AZgotuj 26.12.2016 11:54
pyszne ciasto:)
Patrycja33 26.12.2016 00:27
Wyglada bajecznie:)
Marcepanowy kącik 25.12.2016 13:18
Kasiu bardzo pieknie wygląda Twoje ciasto :)
Edita 25.12.2016 08:29
pyszne ciasto
Ania321 25.12.2016 00:20
zjadłabym z przyjemnością :)
Franciszek 24.12.2016 22:58
pyszne ciasto
RenataZ-et 24.12.2016 19:47
bardzo fajne ciasto
Krystyna32 24.12.2016 12:49
apetyczne ciasto
bertpvd 24.12.2016 11:25
Super pomysł na zdrowe ciasto
Renata9 23.12.2016 23:50
Pyszne ciasto
IKrakowianka 23.12.2016 21:24
super sernik
anka1988 23.12.2016 20:43
bardzo lubię ciasto marchewkowe, z tymi kolorowymi cukierkami a wierzchu pięknie się prezentuje
Marta Ryżek-Kalkowska 23.12.2016 20:38
smaczne ciasto
KORAL 23.12.2016 20:36
pyszne ciasto :)
Bernadeta1 23.12.2016 20:34
wygląda pysznie
magdow 23.12.2016 20:24
smakowite ciacho ;]
Jadwiga/Jaga85 23.12.2016 20:01
pyszne ciasto
Edith85 23.12.2016 19:38
Uwielbiam
benka 23.12.2016 18:47
lubię takie
Grazyna0211 23.12.2016 16:35
smaczne ciasto
Agnieszka-87-25 23.12.2016 15:59
superowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak