Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 sztuk

mąka pszenna 110 gram
cukier 85 gram
mak 45 gram
skórka pomarańczowa 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
sok z pomarańczy 110 ml
olej 100 ml

Polewa

biała czekolada 40 gram
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Krok 1 - Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady  foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 2 - Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady  foto
3
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Krok 3 - Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady  foto
4
Przygotować polewę.
Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*).
Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**).
(W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.)

(*) Jeśli dodamy mleko lub masło do rozpuszczonej czekolady, to całość może nam się zważyć. Warto, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
(**) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.
Krok 4 - Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady  foto
5
Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania.

(***) Bezpośrednio po przygotowaniu polewy można chwilkę odczekać, aby odrobinkę zgęstniała.
Krok 5 - Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:18
Lubię to jeść.
Marcepanowy kącik 08.12.2016 12:36
Właśnie zostało mi białko po chruście :)
Diana Rusiłowicz 08.12.2016 01:12
Dziękuję :)
anulka69 07.12.2016 17:17
ale pycha
Malinka 07.12.2016 17:14
Świetnie wyglądają!
jan_mag 07.12.2016 13:27
Super babeczki :)
bietka 07.12.2016 11:29
pięknie się prezentują :)
Aleksandra/Olcia 07.12.2016 10:03
ale pyszniutkie babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak