Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec wołowy 1 kg
mięso mielone wieprzowe 35-40 dag
por młody 1 szt
posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki
bułka czerstwa 1/4 szt
mleko 100 ml
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
śmietana 30% 1 łyżka
papryka mielona 1/4 łyżeczki
smalec do smażenia

Porada

Roladki nadziewane mielonym mięsem przyprawionym świeżym tymiankiem i czosnkiem są aromatyczne i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso wołowe pokroić w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem przez folię tak aby powstały cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
2
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać bułkę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany por i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić.
Krok 2 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
3
Na każdy płat mięsa wołowego wyłożyć porcje mięsa mielonego, wyrównać.
Krok 3 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
4
Zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami.
Krok 4 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
5
Następnie obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem.
Krok 5 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
6
Rumiane roladki przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy, posiekany czosnek, odrobinę sosu sojowego i dusić do miękkości.
Krok 6 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto
7
Miękkie roladki wyjąć z wywaru, usunąć wykałaczki. Do sosu wlać śmietaną wymieszaną z mieloną papryką, zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, podawać z roladkami.
Krok 7 - Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.12.2016 02:09
bardzo fajny pomysł na obiad
jan_mag 07.12.2016 13:26
Fajny obiad :)
R'n'G Kitchen 07.12.2016 13:24
Przesmaczny pomysł na obiad
Ewelina1991 07.12.2016 08:54
smacznie wygląda
MonikaW 07.12.2016 07:59
wspaniały obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak