Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na spodzie z kalafiora

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

spód

kalafior 260 gram startego na tarce
parmezan starty 25 gram
jajko 1 sztuka
oregano do smaku

sos

pomidory 2 swieze
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
Bazylia suszona Prymat do smaku
oregano do smaku
sól i pieprz do smaku

wierzch

mozzarella 60 gram
szynka 30 gram
szpinak świeży 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na spodzie z kalafiora

Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach). Kalafiora wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu 8-10 minut, aż pozbędzie się nadmiaru wilgoci, ale nie przypali!
W osobnej misce roztrzepujemy jajko ze startym drobno parmezanem. Dorzucamy przestudzony kalafior, doprawiamy oregano i dokładnie mieszamy. Powstałą papkę wykładamy na papier do pieczenia i do piekarnika na 8-10 minut w temp. 200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: do garnka wrzucamy kilka pomidorów świeżych z pokrojoną cebula, czosnek i zioła. Gotujemy przez kilkanaście minut do odpowiedniej gęstości.
Gdy nasz spód do pizzy się przyrumieni wyciągamy go z pieca, smarujemy sosem, układamy wszystkie składniki i posypujemy ziołami. Pizza ląduje ponownie w 200 stopniach na około 5 minut. Na koniec szpinak na wierzch.
Nie sądziłam ze będzie taka pyszna!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.12.2016 12:26
fajny pomysł
Pani Domu 09.12.2016 20:37
ciekawy pomysł
RenataZ-et 07.12.2016 23:16
super propozycja
anka1988 07.12.2016 21:37
ciekawa propozycja
Konczi 07.12.2016 21:00
świetny pomysł
Stenka 07.12.2016 20:10
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak