Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z jarmużem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 3 sztuki
jajko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jarmuż 5 łodyg
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z jarmużem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy. Ziemniaki przepłukujemy i osuszamy.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto
2
Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto
3
Jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie pozbawiamy go grubych łodyg. Pozostałe liście drobno kroimy.
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, jarmuż, jajka, mąkę i przyprawy umieszczamy w misce. Dodatkowo do składników dodajemy jeszcze skrobię, która osiadła się na dnie płynu spod ziemniaków.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto
4
Całość mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto
5
Gotowe ziemniaczano- jarmużowe ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto
6
Zrumienione zdejmujemy z patelni i umieszczamy na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta, aż do jego skończenia.
Krok 6 - Placki ziemniaczane z jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.12.2016 17:54
fajne placuszki
gusia1000 08.12.2016 19:27
Smaczne takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak