Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze
Zaczynamy od przygotowania farszu,kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem).Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku(powinno być dość słone).Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka (jedną łyżkę zostawiamy do smarowania),mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody. Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy,aby wyszło z niego powietrze.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki, kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć,każdy smarujemy dookoła jajkiem,a na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.