Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek ananasowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 15 dag
mąka tortowa 15 dag
mak 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
aromat migdałowy 2-3 krople

Poncz

sok z ananasa
wódka 100 ml

Krem ananasowy

ananas z puszki 1 puszka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
mleko 2% 450 ml
budynie śmietnkowe 70 g
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 20 dag

Dodatkowo

galaretka cytrynowa 2 sztuki
delicje 30 dag

Porada

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek ananasowy

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.
Krok 1 - Piegusek ananasowy foto
2
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2 - Piegusek ananasowy foto
3

Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .
Krok 3 - Piegusek ananasowy foto
4
Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt,
Krok 4 - Piegusek ananasowy foto
5
wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody. Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Piegusek ananasowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 18.03.2017 18:51
smaczne ciacho
Bożena Matuszczyk 09.02.2017 00:35
Smakowite i kuszące ciacho;)
Diana Rusiłowicz 29.01.2017 00:48
Pychaaaa...!
Marcepanowy kącik 09.01.2017 15:38
Piękny i pyszny piegusek :)
Klausia 04.01.2017 21:47
Dobre ciacho
Wiktoria29 11.12.2016 20:19
kuszące ciacho
pestka 11.12.2016 15:28
pyszny deser
Ela15 11.12.2016 14:54
świetne ciasto
Stenka 11.12.2016 14:38
smaczne ciasto
Marta1986 11.12.2016 14:20
bardzo smaczne
bietka 11.12.2016 14:17
smaczne ciacho : )
mysza75 11.12.2016 14:16
jaki fajny piegusek
gosia56 11.12.2016 14:02
Oj zjadłabym kawałeczek tej pyszności;)
Edith85 11.12.2016 13:36
Smakowite ciacho
Aleksandra/Olcia 11.12.2016 13:32
ale smakowity
Lis 11.12.2016 13:15
Cudownie smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak