Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak 100 g
jarmuż 100 g
ciecierzyca 3/4 szklanki
cebula 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 4 szt
masło klarowane 2 łyżki
woda 1 litr do gotowania kaszy
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 1 litr do ciecierzycy
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Jarmuż opłukać i zblanszować 3-4 minuty ,ostudzić .
Krok 1 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto
2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym . Dodać pokrojony jarmuż i dusić na małym ogniu .
Krok 2 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto
3
Ciecierzycę opłukać ,zalać wodą na noc . Następnie ugotować z dodatkiem goździków .Posolić pod koniec gotowania .
Krok 3 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto
4
Jarmuż podsmażony przyprawić solą czosnkową ,pieprzem i tymiankiem .
Krok 4 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto
5
Na patelnię do jarmużu dodać ugotowaną i ociekniętą cieciorkę ,podgrzać razem .
Krok 5 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto
6
Ugotować kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu w osolonej lekko wodzie . Ugotowaną dodać do całości , wymieszać ,podgrzać i przyprawić do smaku . Podawać ciepłe po przygotowaniu .
Krok 6 - Kasza pęczak z jarmużem i cieciorką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 12.12.2016 10:58
Smaczne połącenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak