Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
migdały zmielone 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
sok z mandarynek 3 łyżki
jajko 3
maślanka 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
masło miękkie 220 gram
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem

Do miski dodaj mąkę,zmielone migdały,proszek do pieczenia,sodę oraz sól. Wymieszaj i odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą maślankę,mak,sok i skórkę z mandarynek.
Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie cały czas ucierając dodawaj jajka. Utarte masło oraz mąkę dodaj do maślanki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 50 minut w temp 175 C.
Ostudzone ciasto można polać np. lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.12.2016 08:14
pyszności :)
Bernadeta1 12.12.2016 22:04
bardzo lubię takie ciasto
Ola1984 12.12.2016 16:39
Idealne do popołudniowej kawki :)
Futka 12.12.2016 14:19
Wspaniałe i smakowite ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak