Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 sztuk
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Biszkopt makowy

jajko 5 sztuk
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
mak suchy pół szklanki

Krem budyniowy

masło 82% 20 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 pełne szklanki
cukier puder pół szklanki

Pianka

galaretka truskawkowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml
bita śmietana w proszku Śmieżka 1 sztuka
mleko zimne 200 ml

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

herbatniki 20 dag
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji.

To ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, przygotowałam je według swoich sprawdzonych przepisów na krem, polewę czy biszkopty, inspirowałam się tylko wyglądem ciasta. To ciasto jest bardzo pyszne. Polecam przepis i zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.

5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.06.2017 09:10
Dziękuję:)
bietka 08.01.2017 14:47
smaczne ciacho : )
Babeczka35 02.01.2017 07:44
Dziękuję:)
Ifa 02.01.2017 06:22
Ładnie wykonane i zapewne jeszcze smaczniejsze :-)
Bernadeta1 01.01.2017 18:26
pyszne ciasto
Grazyna0211 01.01.2017 16:33
super ciacho
Babeczka35 01.01.2017 15:03
Dziękuję i zapraszam:)
dodi 01.01.2017 14:16
bardzo apetycznie wygląda
Janina 01.01.2017 13:11
Świetne ciasto;))
ada.la 01.01.2017 13:05
wygląda smacznie
agnieszka214 01.01.2017 12:25
Suszę się na mały kes
cukiereczek 01.01.2017 12:13
i ja się skuszę na kawałek takiego bajecznego ciasta
RenataZ-et 01.01.2017 11:54
wygląda bardzo apetycznie :)
Ewelina1991 01.01.2017 10:20
dobre ciasto
pestka 01.01.2017 09:59
wygląda pysznie
Krystyna32 01.01.2017 09:07
bardzo apetyczne ciasto
Babeczka35 01.01.2017 07:52
Dziękuję:)
gusia1000 31.12.2016 23:00
na pewno jest dobre.
Iwusia 31.12.2016 22:56
lubię Jej ciasta - pycha
Stenka 31.12.2016 22:55
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak