Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik smażony bez pieczenia

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na kruszonkę

masło 10 dag
kakao 1 łyżeczka/kopiata
biszkopty okrągłe 10 dag
chałwa 5 dag

Składniki na masę serową

ser biały 1/2 kg
jajko 4 szt.
cukier 5 dag
masło 10 dag
budyń waniliowy 1 szt.
mleko 1/4 szklanki
herbatniki 10 dag

Składniki na polewę

cukier 5 łyżek
kakao 3 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
margaryna 1/2 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik smażony bez pieczenia

Kroki postępowania

1
Wykonanie kruszonki:
Masło rozpuścić razem z kakao, wystudzić i połączyć razem z pokruszonymi biszkoptami i chałwą.
Krok 1 - Sernik smażony bez pieczenia foto
2
Wykonanie masy serowej:
Ser zmielić trzykrotnie, przełożyć do szerokiego garnka i smażyć na bardzo małym ogniu. Wbić jajka, dobrze połączyć z serem, wsypać cukier i dodać kawałki masła. Podgrzewać bardzo powoli i mieszać do połączenia się składników. Budyń rozpuścić w mleku, wlać do sera i nadal mieszając podgrzewać aż pokażą się pęcherzyki. Następnie przestudzić, dodać drobno pokruszone herbatniki i wymieszać.
Krok 2 - Sernik smażony bez pieczenia foto
3
Składanie sernika:
Formę o wymiarach 24x28 cm obsypać kruszonką z biszkoptów i przelać przygotowany ser, po czym wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Krok 3 - Sernik smażony bez pieczenia foto
4
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki na polewę razem połączyć, następnie zagotować cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody, ostudzić i polać sernik.
Krok 4 - Sernik smażony bez pieczenia foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 02.01.2017 18:58
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak