Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka ryżowa 10-12 łyżek
mąka pszenna 600 g
cukier drobny 8-10 łyżek
cukier waniliowy 2 op.
margaryna 300 g
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 op.
jajko 2 całe
żółtko jajek 5 szt.
sól 1/4 łyżeczki
kakao 1 łyżka
jabłka 2,5 kg

~ PIANA

białko 5 szt.
cukier drobny 3-5 łyżek
mąka ziemniaczana pełna łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL

Kroki postępowania

1
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i ryżową, proszek do pieczenia, sól, cukier drobny i cukier waniliowy.
Krok 1 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
2
Wprost do sypkich produktów zetrzeć bardzo zimne masło i margarynę i wbić 2 całe jajka.
Krok 2 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
3
Wstępnie zagnieść ciasto za pomocą haka, a następnie dodać same żółtka i zagnieść puszyste miękkie ciasto.
Krok 3 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
4
Większość ciasta wyjąć z misy robota i przełożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Do pozostałej niewielkiej ilości ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść.
Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki.
Krok 4 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
5
Dużą foremkę wykleić ciastem (dno i boki) - włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C.
Krok 5 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
6
W tym czasie zetrzeć jabłka na największych oczkach tarki (lekko odcisnąć z nadmiaru soku) - wymieszać z cynamonem.
Wyłożyć na podpieczone ciasto i ugnieść równą warstwą.
Krok 6 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto
7
Jabłka nakryć ubitą na sztywno pianą z białek. Wierzch posypać skubanymi kawałkami kakaowego ciasta.

Piec w temp 180*C przez 45-50 minut.
Kroić po ostudzeniu.
Krok 7 - Skubaniec / pleśniak z jabłkami XL foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.02.2017 17:19
Dla mnie najlepszy jest z agrestem
Habibi 03.01.2017 13:49
Skubnij, zapraszam :)))
katarzynka455 03.01.2017 13:28
Bardzo smaczne ciasto ..mogę skubnąć kawałek?
Edita 03.01.2017 13:00
fajne ciasto
Jadwiga/Jaga85 03.01.2017 12:08
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak