Przepis i sposób przygotowania na: Oszukane przepiórcze udka z pomidorkami
W mące zrób dołek i wlej w niego kefir.
Do kefiru dodaj sodę i sól (do smaku).
Wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj pozostałe 50 gramów mąki.
Do zmielonego mięsa dodaj bardzo drobno poszatkowaną cebulę i pomidorki suszone,posiekane ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrób na gładką masę.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy.
Wykrawaj z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm).
Na środku każdego koła połóż paluszek (paluszek ma wystawać poza koło).
Na środku kół połóż po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.
Zlep końcówki kół na zasadzie lepienia pierogów. Przyciśnij mocniej w miejscu, gdzie wystaje paluszek.
Przetnij każdego pieroga na pół.
Roztrzep 2-3 jajka i przygotuj bułkę tartą. Każde "udko" maczaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Przełóż na patelnię "udka" i smaż je z każdej strony na bardzo małym ogniu.