Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z cieciorki i selera naciowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
seler naciowy 3 łodygi
suszone pomidory 5 - 6 szt.
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Czas przygotowania sałatki można skrócić i wykorzystać cieciorkę z puszki, a pomidory suszone w oliwie ze słoika.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cieciorki i selera naciowego

1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin, wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno.
2. Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę, gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić.
3. Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być w niej zanurzone), pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić je w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika, to tylko je pokroić.
4. Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 10 minut.
5. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 08.01.2017 09:34
Pyszna i chrupiaca sałatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak