Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą na konfiturze

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
masło 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana gęsta 3 łyżki
cukier puder 1/2 szkalnki

masa serowa

ser biały 1 kg
budyń 1,5 opakowania
jajko 3 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
aromat cytrynowy 8 kropli

beza

białko 4 szt
cukier puder 3/4-1 szklanka

dodatkowo

konfitura z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą na konfiturze

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto przekładamy do misy, za pomocą haka wyrabiamy przez kilka chwil. Przekładamy na stolnicę, zagniatam szybko w kulę, owijam folia i wkładam na 30 minut do zamrażarki. Ciastem wykładam spód blachy, nakłuwam widelcem. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Krok 1 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
2
Masa serowa: do miski przekładamy ser, dodajemy jajka, żółtka, cukier, budyń, mleko, olej i aromat - całość miksujemy do połączenia składników.
Krok 2 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
3
Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą.
Krok 3 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
4
Na wierzch wykładamy masę serową.
Krok 4 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
5
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut.
Krok 5 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
6
Beza: Do miski przekładamy białka, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy przez około 7-8 minut - białka mają być lśniące. Beze przekładamy na gorący sernik.
Krok 6 - Sernik z rosą na konfiturze  foto
7
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.- zmniejszając grzanie po około 8-10 minutach do 160 stopni (uwaga czas pieczenia zależy od piekarnika - beza ma być zarumieniona)
Wraz ze stygnięciem sernika na wierzchu będą pojawiać się drobniutkie kropelki rosy.
Krok 7 - Sernik z rosą na konfiturze  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.01.2017 16:22
Świetny serniczek;))
agnieszka214 05.01.2017 13:26
bardzo lubie takie serniczki
Ewelina1991 05.01.2017 09:18
uwielbiam serniczki z rosą!!
Iwusia 04.01.2017 23:51
smaczny serniczek
Renataj 04.01.2017 23:40
Prezentuje się bardzo kusząco:)
Barbara13 04.01.2017 20:36
pyszny serniczek
cukiereczek 04.01.2017 18:35
serniki Lubię to !!!
Aleksandra/Olcia 04.01.2017 18:07
uwielbiam go!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak