Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik na ciasteczkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki pełnoziarniste 200 gram
masło roztopione 150 gram

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kilogram
jajko 8 sztuk
cukier drobny 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 16 gram
śmietanka kremowa 250 mililitrów
masło roztopione 100 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna lub tortowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik na ciasteczkach

Wszystkie składniki prócz śmietanki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg powinien być 3-krotnie zmielony. Żółtka oddzielamy od białek.

1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki skruszyć na mąkę, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Całość wysypać na blachę i mocno docisnąć dłonią, aż uzyskamy spód ciasta.
2. Do dużej miski wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy żółtka. Wszystko miksujemy na jasną i puszystą masę.
3. Wciąż miksując dodawać partiami twaróg, a następnie masło, budyń oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę, lecz nie zbyt długo, by masa aż za bardzo nie została napowietrzona.
4. W osobnych miskach ubić na sztywno białka (ze szczypta soli) i śmietankę (też ze szczyptą soli).
5. Ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać szpatułką lub łyżką.
6. Gotową masę serową wylać na blachę i wygładzić jej wierzch.
7. Piec w 170 st. C przez 70 min. w kąpieli wodnej - tzn. blachę z ciastem wkładamy do większej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do wysokości połowy formy z ciastem.
8. Upieczone ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przez 30 min., po tym czasie usunąć z piekarnika formę z wodą i studzić sernik w piekarniku aż wystygnie do końca.

Sernik urośnie ok. 2 cm, ale podczas stygnięcia tyle samo opadnie. Jego wierzch mocno się zrumieni, jednak gdyby rumienił się zbyt mocno, na ostatnie 10 min. wyłożyć na jego wierzch folię aluminiową. Sernik nie trzeba schładzać, spokojnie można go przechowywać poza lodówką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.01.2017 11:16
pyszne ciasto
Franciszek 06.01.2017 00:51
piękny sernik
Iwusia 05.01.2017 23:41
wspaniały serniczek
Renataj 05.01.2017 22:36
Kusząco się prezentuje:)
Bernadeta1 05.01.2017 20:40
serniczek zawsze smaczny i chętnie zjadany
adelajda 05.01.2017 20:13
Super serniczek :)
bertpvd 05.01.2017 19:59
genialny sernik
Stenka 05.01.2017 19:37
smakowicie wygląda
cukiereczek 05.01.2017 19:19
sernik jak malowany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak