Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik na ciasteczkach
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki skruszyć na mąkę, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Całość wysypać na blachę i mocno docisnąć dłonią, aż uzyskamy spód ciasta.
2. Do dużej miski wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy żółtka. Wszystko miksujemy na jasną i puszystą masę.
3. Wciąż miksując dodawać partiami twaróg, a następnie masło, budyń oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę, lecz nie zbyt długo, by masa aż za bardzo nie została napowietrzona.
4. W osobnych miskach ubić na sztywno białka (ze szczypta soli) i śmietankę (też ze szczyptą soli).
5. Ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać szpatułką lub łyżką.
6. Gotową masę serową wylać na blachę i wygładzić jej wierzch.
7. Piec w 170 st. C przez 70 min. w kąpieli wodnej - tzn. blachę z ciastem wkładamy do większej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do wysokości połowy formy z ciastem.
8. Upieczone ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przez 30 min., po tym czasie usunąć z piekarnika formę z wodą i studzić sernik w piekarniku aż wystygnie do końca.
Sernik urośnie ok. 2 cm, ale podczas stygnięcia tyle samo opadnie. Jego wierzch mocno się zrumieni, jednak gdyby rumienił się zbyt mocno, na ostatnie 10 min. wyłożyć na jego wierzch folię aluminiową. Sernik nie trzeba schładzać, spokojnie można go przechowywać poza lodówką. Smacznego!