Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błękitek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Masa

śmietana kremówka 1 litr
białko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
galaretka niebieska 2 saszetki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Błękitek

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Kakao mieszamy z mąką, sodą, proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Przekładamy do średniej blaszki max. 25 cm długości. Pieczemy przez 30 minut w temp. 160 stopni. Po wyjęciu kroimy na dwa placki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a białka z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy żelatynę. Zawartość niebieską szklanki przelewamy do masy białej. Placki nasączamy herbatą, na pierwszy wykładamy 2/3 masy i przykrywamy drugim, wykładamy resztę masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.01.2017 09:46
fajne ciasto
Bernadeta1 05.01.2017 20:48
pysznie się prezentuje
ania2610 05.01.2017 20:41
super wygląda :)
Edita 05.01.2017 18:18
fajny przepis
benka 05.01.2017 14:47
Ciekawe ciasto.
dodi 05.01.2017 12:15
ale śliczniutkie, mniam
Krystyna32 05.01.2017 10:42
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak