Przepis i sposób przygotowania na: Torcik miodowo-chałwowy
Żelatynę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć na puch , dodać cukier, ucierając dodawać pokruszoną chałwę, gdy będzie gładkie i chałwa się ładnie rozprowadzi, dodawać po łyżce ser. Na końcu wlać cienkim strumieniem żelatynę. Zmiksować i od razu przekładać placki (każdy nasączyć),układając je w tortownicy . Wierzch lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje ostrożnie odpiąć obręcz , polać polewą, udekorować migdałami.
Polewa: W rondelku roztopić margarynę (nie może się zagotować, bo polewa się zważy). Zdjąć z palnika, wsypać cukier puder, mieszać aż się połączy, potem dodać kakao , wymieszać i za chwilę polewać ciasto.