Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z udźca jelenia

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pieczeń z udźca jelenia - długo marynowany w aromatycznej marynacie, ale pełen smaków. 

Składniki:

MARYNATA

udziec z jelenia 1 kg (ok)
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyzeczka
Owoc jałowca cały Prymat 7 ziaren (rozgniecionych)
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 7 szt
sos worcestershire 5 łyżek
wino czerwone wytrawne 100 ml
sól 1 szczypta

DODATKOWO

oliwa do smażenia
grzyby suszone 1 garść

Porada

podałam z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z udźca jelenia

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, wysuszyć, umieścić w marynacie.
Włożyć do lodówki na 3 dni.
W drugim dniu dorzucić do marynaty suszone grzyby.
Krok 1 - Pieczeń z udźca jelenia foto
2
Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno oliwę. Wyjąć mięso z marynaty, dokładnie obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą.
Krok 2 - Pieczeń z udźca jelenia foto
3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C. Piec 30 min.
Następnie zmniejszyć do 180 stopni - piec jeszcze 2 godz.
Po tym czasie mięso wyjąć. Zostawić na 10 min.
Pokroić w plastry - serwować.
Smacznego!

Krok 3 - Pieczeń z udźca jelenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kam 4 tygodnie temu
Czy aby na pewno tylko 100ml wina? Moje mięso wchłonęło praktycznie wszystko
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Tak, podana ilość wina jest odpowiednia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak