Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w glazurze miodowo-sojowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1,2 kg
sos sojowy ciemny 4 łyżki
miód płynny 6 łyżek
ocet winny 2 łyżki
sos worcestershire 2 łyżki
powidła śliwkowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w glazurze miodowo-sojowej

Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.
Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut. W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut.
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.01.2017 00:03
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
berys18 28.12.2016 09:40
bardzo smaczny obiad
Wafelek2601 27.12.2016 22:28
Bardzo smaczna
IKrakowianka 27.12.2016 21:16
super mięsko
edytazaw89@wp 27.12.2016 21:01
Wygląda pięknie
Edith85 27.12.2016 15:36
Ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak