Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 800 gram
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana ok 3/4 szklanki
sól 1 łyżka

Pozostałe składniki

cebule 2-3 szt
tłuszcz do smażenia
boczek parzony 5 plasterków
jajko 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mięsem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczana, dodać jajko i dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z mięsem foto
2
Udka ugotować do miękkości wraz z marchewką. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na tłuszczu. Z ugotowanych udek obrać mięso, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać przyrumieniona cebulkę wraz z tłuszczem oraz jajko, dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z mięsem foto
3
Rękoma urywać kawałki ciasta, nakładać farsz i zlepić. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotowa od wypłynięcia na wierzch ok 10min. Podawać z przyrumienioną cebulką z boczkiem.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.02.2017 14:00
W liście składników brakuje udek :)
edytazaw89@wp 30.12.2016 18:35
Wygląda pysznie
Ada-Gaba 30.12.2016 14:29
pyszne jak u mamy
kasia.s 30.12.2016 12:13
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak