Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe placuszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka, razowa
mąka tortowa 1 szklanka
drożdże 3 dag
buraki 2 sztuki
sól 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
czekolada do posypania
śmietana gęsta 0,5 szklanki
cukier 2 łyżki
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe placuszki

Buraczki gotujemy i miksujemy na puree. W sumie powinna wyjść 1 szklanka puree. Mąki mieszamy razem w misce. Dokładamy do niej letnie mleko, drożdże, sól i jajko. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na około 0,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dokładamy puree buraczane i mieszamy całość.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy nasze racuszki z obu stron.

Placuszki podajemy z ubita śmietaną, posypane czekoladą.

Śmietanę ubijamy z cukrem i łyżką mleka. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy placuszki. Czekoladę kroimy w kostkę. Posypujemy całość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:39
Bardzo dobre.
Marta1986 28.12.2016 15:52
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak