Przepis i sposób przygotowania na: Serniko-makowiec
Jajko zmiksować z cukrem pudrem. Masło rozpuścić i połączyć ze śmietaną i koglem-moglem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krótko zmiksować.
~ MASA makowa:
Mak zalać gorącym mlekiem i gotować 15 minut na minimalnym ogniu. Nakryć i pozostawić do ostygnięcia - można na całą noc. Potem dokładnie odcedzić i zmielić.
Do maku dodać miód, stopione masło i jajka ubite z cukrem i aromatem.
~ MASA serowa:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ser zmiksować z żółtkami, rozpuszczonym masłem, sypkim budyniem i kaszą manną. Połączyć z pianą.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wylać ciasto ucierane i lekko podpiec.
Na ciasto wyłożyć masę makową -równo rozprowadzić.
Na wierzch wylać masę serową i rozsmarować delikatnie.
Piec ok 80-90 min w te. 160°C.
Po upieczeniu ciasto ostrożnie nakryć dużą deską i odwrócić dnem do góry - zdjąć papier i posypać cukrem pudrem. Pozostawić do ostygnięcia.