Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka płaska
mąka 4 szklanki
oliwa 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Masa makowa

masa makowa 2 puszki

Posypka

masło 1/2 opakowania
cukier 2 łyżki
mąka 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z makiem i posypką

Ciasto: Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Kruszonka: Do miseczki dajemy składniki potrzebne do kruszonki. Wszystko razem zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce o wymiarach 25 x 36.


Na ciasto równomiernie rozkładamy masę makową a na masę rozkruszamy przygotowaną kruszonkę.

Dajemy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak