Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsna z brokułem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto krucho-drożdżowe

mąka pszenna 500 g
margaryna 140 g
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże 40 g
śmietana 18 proc 7 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat do podsypania
Liść lubczyku suszony Prymat kilka listków (na ciasto)
jajko do smarowania

nadzienie mięsne

ząbki czosnku 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku 1-1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
kasza manna 3 łyżki (45 g)
bulion 5-6 łyżek
oregano 1 płaska łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1 płaska łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
jajko 2 sztuki
mięso wieprzowe szynka 950-970 g

wierzchnia warstwa

papryka konserwowa grillowana 100 g
pomidory krojone z puszki z bazylią 400 g
mąka kukurydziana 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka
Czosnek staropolski Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

brokuł

brokuł 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsna z brokułem

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw, odstawiamy do lodówki. Brokuł krótko gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Pomidory i paprykę też przekładamy na sitko.
Drożdże mieszamy z szczyptą cukru i zostawiamy na 5 minut.
Przesianą mąkę siekamy z margaryną, dodajemy rozczyn, jajka , żółtka, śmietanę i przyprawy. Ciasto szybko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Owalną formę 34 X 20 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.
Potem odrywamy ok. 3/4 ciasta i wykładamy boki i spód formy.
Krok 1 - Zapiekanka mięsna z brokułem foto
2
Do mielonego mięsa dolewamy bulion i wbijamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy. Spód ciasta w formie posypujemy bułką tartą, i rozkładamy listki lubczyku.

Krok 2 - Zapiekanka mięsna z brokułem foto
3
Następnie wykładamy ok.2-3 mięsa. W mięso wciskamy różyczki brokuła, dokładnie dociskamy mięso do ciasta. Przykrywamy pozostałym mięsem.
Krok 3 - Zapiekanka mięsna z brokułem foto
4
Następnie przyprawiamy odciśnięte pomidory i paprykę, potem lekko rozgniatamy je.
Na koniec dodajemy ketchup i wykładamy na masę mięsną.
Krok 4 - Zapiekanka mięsna z brokułem foto
5
Resztę ciasta wałkujemy i robimy ozdobne wzorki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość pieczemy od 1,5 do 2 godzin, najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160 C.
Krok 5 - Zapiekanka mięsna z brokułem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 03.01.2017 13:33
Elu i smacznie i pięknie:)))
sezamek 02.01.2017 20:14
Na piątkę z PLUSEM :)
paniusiaewa 01.01.2017 16:17
Na pewno smaczne i jeszcze jaka dekoracja świąteczna.
benka 30.12.2016 19:13
Piękna dekoracja,a zapiekanka na pewno pyszna.
KORAL 30.12.2016 17:51
Dodałam mięsko :) Co dziwne na sto procent pisałam, trzeba sprawdzać, bo gubi składniki stąd potem błędy. Dzięki Sylwia za szybką reakcję :)
Jadwiga/Jaga85 30.12.2016 17:12
Wygląda rewelacyjnie
halina17 30.12.2016 17:11
Ładnie wygląda zapiekanka świątecznie.Zapiekanka mięsna bez mięsa -brak w składnikach mięsa.
Mniam 30.12.2016 17:07
W składnikach zabrakło mięska, coś zjadło :) Zapiekanka musi być bardzo smaczna, a ta dekoracja prześliczna ;)
IZABELA29 30.12.2016 16:45
Fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak