Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka marynowana w maślance
Kroki postępowania
Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć.
(W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem do mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.)
Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce.
Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
(Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.)
Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem.
Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut.
(Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie nie można podnosić pokrywki. Bez obaw, nic się nie przypali.)