Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pastitsio - grecka zapiekanka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
wino czerwone wytrawne 100 ml
pomidory krojone z puszki 1 puszka
oregano
bazylia
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mleko 500 ml
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
ser feta 1 opakowanie
olej do smażenia
makaron penne 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pastitsio - grecka zapiekanka

Kroki postępowania

1
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Krok 1 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
2
Do podsmażonego mięsa dodajemy wino. Mieszamy i czekamy aż połowa odparuje.
Krok 2 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
3
Wrzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Krok 3 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
4
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Strumieniem wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowany sos beszamelowy przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 4 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
5
Zapiekankę układamy warstwowo: sos mięsny, beszamel i makaron. I tak na przemian.
Na koniec posypujemy pokruszoną fetą i zapiekamy w piekarniku 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 5 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 08.01.2017 14:09
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak