Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 2,5 litra
ziele angielskie 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ocet 1 łyżeczka
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa

Kroki postępowania

1
Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć, wlać wody obgotować i wylać wodę, opłukać .
Krok 1 - Galareta wieprzowa foto
2
Wlać ponownie czystą wodę , dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, marchewkę, pietruszkę i gotować na wolnym ogniu.
Krok 2 - Galareta wieprzowa foto
3
Gotować długo około 3 godzin do momentu gdy mięso będzie odchodziło od kości. Można dodać kostkę rosołową kucharek do smaku.
Krok 3 - Galareta wieprzowa foto
4
Następnie rosół przecedzić przez sitko do pojemniczków.
Krok 4 - Galareta wieprzowa foto
5
Mięso pokroić na kawałki, dodać do przecedzonego wywaru i ostudzić. Przestudzone włożyć do lodówki na noc aby galaretka stężała.
Krok 5 - Galareta wieprzowa foto
6
Wyjąć z lodówki i wyłożyć z pojemniczków na talerze, pokroić na kawałki, skropić octem, posypać pierzem i podawać z chlebem.
Krok 6 - Galareta wieprzowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak