Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowe warzywa z patelni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 zabki
ziemniaki 4-5 szt
marchew 2 średnie
pietruszka 1 średnia
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 op.
olej 3 łyżki
woda 150 ml
cebula 2 średnie

Porada

Gotową potrawę warto posypać siekanym koperkiem. Warzyw nie solimy, gdyż przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona. Jeśli chcemy wzbogacić potrawę możemy między warstwę ziemniaków a marchwi włożyć filet z kurczaka obsmażony w przyprawie.

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowe warzywa z patelni

Kroki postępowania

1
Przepis na patelnię z przykrywką o średnicy 26-28 cm

Warzywa umyć obrać, Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na jarzynowej tartce.
Krok 1 - Warstwowe warzywa z patelni foto
2
Na patelnię wylać olej i pokroić w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Kolejno wykładać przygotowane warzywa, każdą warstwę posypywać przyprawą do kurczaka. Najpierw cebula, później ziemniaki .
Krok 2 - Warstwowe warzywa z patelni foto
3
Na ziemniaki posypane przyprawą wyłożyć startą marchew, oprószyć przyprawą i wyłożyć pietruszkę.
Krok 3 - Warstwowe warzywa z patelni foto
4
Delikatnie po ściankach, żeby przyprawa nie spłynęła, wlać wodę na patelnię, przykryć i postawić na malutkim ogniu. Dusić ok 35-40 minut, od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, nie mieszać.
Krok 4 - Warstwowe warzywa z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.01.2017 18:38
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak