Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowa kraina.
Białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Forma 30/26 cm.Pieczemy 20 min do 180 stopni. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki aby stężała, a następnie kroimy ją na kostkę.Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru,pod koniec dodajemy śmietan fixy. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,,gdy nam się całkowicie rozpuści to 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do śmietany i miksujemy na najniższych obrotach aż się połączy ze śmietaną.
2.
Kefiry i śmietany 18% przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy z cukrem,aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy resztę żelatyny i jeszcze raz miksujemy.Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części i dodajemy do ubitej śmietany i do kremu z kefiru delikatnie wymieszać. Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowa-- śmietanową i na masę resztę tężejącej galaretki.
3.
Całość wkładamy do lodówki aż się wszystko ładnie stężeje.