Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna po podhalańsku
Obrane ziemniaki kroimy w plastry, marchew i seler w słupki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy ziemniaki, smażymy 5 minut, dokładamy cebulę, marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec solimy do smaku, dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na drugiej patelni.
Śmietanę mieszamy z sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, wykładamy warzywa, na nich układamy rybę, posypujemy śliwkami, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy 20 minut w 180 *C. Posypujemy posiekaną natką.