Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po chińsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 400 gram
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 1/2 sztuki
olej do smażenia kilka łyżek
sos sojowy 4 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
woda 4 łyżki
cukier 2 łyżki
ryż długoziarnisty 100 gram
woda 1 litr
sól 1/4 łyżeczki
bazylia kilka listków
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/4 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po chińsku

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i smażyć na oleju przez 10 minut.
Krok 1 - Wieprzowina po chińsku foto
2
Paprykę umyć, pokroić w paseczki.
Krok 2 - Wieprzowina po chińsku foto
3
Marchew obrać i pokroić w słupki. Dodać na patelnię razem z paprykę. Dusić do miękkości składników. Dodać przyprawy.
Krok 3 - Wieprzowina po chińsku foto
4
Ząbki czosnku przecisnąć prze praskę i dodać na patelnię.
Krok 4 - Wieprzowina po chińsku foto
5
Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny, woda i cukrem.
Krok 5 - Wieprzowina po chińsku foto
6
Dodać na patelnię. Smażyć jeszcze przez 10 minut.
Krok 6 - Wieprzowina po chińsku foto
7
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Podawać z wieprzowiną. Udekorować listkami bazylii.
Krok 7 - Wieprzowina po chińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak