Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Kroki postępowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 180 stopniach.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Kroić po ostudzeniu.